Trhací chléb
Potřebné ingredience
1 a 1/4 malého hrnečku vlažné vody, 1/4 droždí, lžička cukru, opět malý hrneček žitné mouky, lžička oleje, lžička octa, cca postupně 3 malé hrnečky hladké mouky, vrchovatá lžička soli, 1/2 lžičky provensálského koření
Postup přípravy
Po hodině a půl pustím troubu na 220 stupňů a v troubě ohřeju větší kastrol s poklicí. Po půl hodině vkládám chléb a zakryju poklicí a peču asi na 200 stupních. Po půl hodině sundám poklici a peču chléb asi na 150 stupních další půlhodinu, aby se udělala kůrka.
Tak toto je chleba který dělám normálně.
P. S.: Důležité je nevětrat na chleba, dokud není v troubě. Těsto by mohlo chladným vzduchem sednout.
Pokud chcete dělat trhací chléb, tak si těsto po hodině a půl rozválím, potřu máslem, posypu slaninou na kostičky, případně sýrem - dávala jsem goudu tu tučnější. Mám raději jen se slaninou, se sýrem je chleba hodně sytící:-) Samozřejmě kdo má rád bylinky, tak si naloží dle chuti a třeba přidá i česnek. Pak těsto rozkrájíme na pásy.
Pásy těsta dám na sebe a rozkrájím je napříč.
Nakrájené řezy těsta dám vedle sebe do zapékací misky, kterou je potřeba vytřít máslem, aby chléb šel pak krásně vyklopit. Takto nechám asi 20 minut odpočinout.
Chlebík peču půl hodiny zakrytý a půl hodiny odkrytý.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé