Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Trhací chléb

0.0
Trhací chléb

Potřebné ingredience

1 a 1/4 malého hrnečku vlažné vody, 1/4 droždí, lžička cukru, opět malý hrneček žitné mouky, lžička oleje, lžička octa, cca postupně 3 malé hrnečky hladké mouky, vrchovatá lžička soli, 1/2 lžičky provensálského koření

Postup přípravy

Z 1 a 1/4 malého hrnečku vlažné vody, 1/4 droždí, lžičky cukru, hrnečku žitné mouky uděláme kvásek a necháme asi 5 minut odpočinout, pak přidáváme lžičku oleje, octa, hrnek hladké mouky, pak půl hrnku mouky smíchanou se solí, aby těsto nesedlo a postupně zbytek mouky, tak aby se udělal pěkný celistvý bochánek. Kdo má rád, tak může dát kmín, či provensálské koření. Bochánek pak asi 2x během hodinky přebouchnu, aby se do chlebíka dostal vzduch a na kynutí mu dávám tak hodinu a půl až dvě hodiny času, záleží, jak rychle naběhne.
Po hodině a půl pustím troubu na 220 stupňů a v troubě ohřeju větší kastrol s poklicí. Po půl hodině vkládám chléb a zakryju poklicí a peču asi na 200 stupních. Po půl hodině sundám poklici a peču chléb asi na 150 stupních další půlhodinu, aby se udělala kůrka.
Tak toto je chleba který dělám normálně.

P. S.: Důležité je nevětrat na chleba, dokud není v troubě. Těsto by mohlo chladným vzduchem sednout.

Pokud chcete dělat trhací chléb, tak si těsto po hodině a půl rozválím, potřu máslem, posypu slaninou na kostičky, případně sýrem - dávala jsem goudu tu tučnější. Mám raději jen se slaninou, se sýrem je chleba hodně sytící:-) Samozřejmě kdo má rád bylinky, tak si naloží dle chuti a třeba přidá i česnek. Pak těsto rozkrájíme na pásy.

Pásy těsta dám na sebe a rozkrájím je napříč.

Nakrájené řezy těsta dám vedle sebe do zapékací misky, kterou je potřeba vytřít máslem, aby chléb šel pak krásně vyklopit. Takto nechám asi 20 minut odpočinout.

Chlebík peču půl hodiny zakrytý a půl hodiny odkrytý.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

gabb 19. 9. 2017, 9:28
(Y) (Y) (Y)
Kuřátková 5. 10. 2017, 20:01
@gabb (K) (L)
gabb 12. 3. 2015, 11:03
(Y) (Y) (Y)
Kuřátková 15. 3. 2015, 21:13
@gabb (pusa) (smich) (hello)
anaba 12. 3. 2015, 10:11
taky dělám -sice trochu jinak,ale výsledek je opravdu super..příště vyzkouším i váš (Y)
Kuřátková 15. 3. 2015, 19:17
@anaba (L) (smich) (hello)
peggybundova 17. 1. 2015, 13:34
Libuško, tak u nás takhle http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4677477 děkuji za fajn recept (Y)
Kuřátková 19. 1. 2015, 12:42
@peggybundova Táňo, děkuji (Y)od Vás mne to moc těší (L) (clamp) (clamp), děkuji za (P)
jazina 2. 11. 2014, 17:59
Vypadá úžasně. Myslíte, že mohu zadělat těsto v pekárně? (Y) (Y) (Y) (Y) :-$ :-$ :-$ :-$
Kuřátková 2. 11. 2014, 22:45
@jazina Jani, určitě, i já jsem dělala těsto v pekárně, ale pokud chcete naházet do pekárny všechno naráz, tak je potřeba dodžet postup všechno mokré a sůl dole nebo dávat do pekárny postupně, tak jak to mám v návodu, aby se chlebík povedl (L)
pajdasuchajda 1. 11. 2014, 14:21
Super recept, sbíhají se mi sliny (Y)
herlíci 2. 11. 2014, 18:03
@dolik76 Tak tento nema chybu. Je naprosto luxusni. Delame ho od jara (clamp)
Kuřátková 2. 11. 2014, 22:49
@herlíci Určitě je výborný a je tam i spousta jiných pěkných receptů (Y)
Kuřátková 1. 11. 2014, 16:29
@dolik76 nedávám mléko ani vajíčka, toto je spíš trošku do večky (L)ten můj chutná víc jako chléb :-)
LEJLA 1. 11. 2014, 13:56
také prosím recept :-)
stranpa 1. 11. 2014, 12:58
|:o) |:o) kdepak najdu recept?

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie